Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Spaghetti z cukiniowym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny przepis na danie z makaronem i moją ulubioną cukinią. Polecam na bezmięsny lekki, a zarazem sycący obiad. Przyprawiając danie cząbrem i pieprzem chili-cayenne należy uważać, ponieważ są one dość pikantne. Smacznego.

Spaghetti z cukiniowym sosem

Składniki:

Spaghetti z cukiniowym sosem

Sos:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • koperek świeży według uznania
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • słodka papryka mielona do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cząbru suszonego
  • szczypta pieprzu chili-cayenne
  • olej do smażenia
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • sól do gotowania
  • gorąca woda do gotowania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cukiniowym sosem
1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy.

Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,.

Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając.

Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.

2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.

4. Smacznego życzę.