bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Indyk z kaszą bulgur i bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i sycące danie z indyka, kaszy bulgur i warzyw, idealne na obiad lub kolację. Do dania wykorzystałam warzywa które miałam akurat u siebie na działce.

Indyk z kaszą bulgur i bobem

Składniki:

Indyk z kaszą bulgur i bobem

 

  • 300 gram piersi z indyka
  • 100 gram kaszy bulgur
  • 200 gram bobu
  • 200 gram fasolki szparagowej
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Przyprawa do indyka
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Indyk z kaszą bulgur i bobem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem.

Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą do indyka, dodajemy do cebuli i razem smażymy do miękkości mięsa.

Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, w ten sam sposób gotujemy bób.

Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa i smażmy do momentu aż będzie miękka.

Na patelnię przekładamy ugotowaną kaszę, fasolkę oraz bób, wszystko razem dusimy przez kilka minut. natkę pietruszki drobno siekamy dodajemy do dania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.