Sposób przygotowania:
Papryka z pysznym nadzieniem
Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami. Z papryk usunąć gniazda nasienne. W dwóch garnkach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu. Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać. Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać. Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć. Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać. Smażyć około dwóch minut. Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić. Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną. Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco.
kołczu
cherry
evita0007
zewa
dusia30
zewa
Dziękuję Dusiu30 :)
anemon
zewa
Dziękuję Anemon, u mnie też nie ma kurek i to wcale. Te przywiozłam gdy byłam u cioci 80 km ode mnie.
anemon
Ja w kurki zaopatruję się dokładnie w taki sam sposób jak Ty, czyli daleko od domu.
edytaha
gusia1000