Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na masełku. Pieczarki czyścimy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą, dokładamy podczas smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pól, wydrążamy z każdej połówki miąższ tak, aby powstały łódeczki, które zostaną napełnione farszem. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Pomidora kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, chwilkę razem smażymy (można dodać również odrobinę miąższu wydrążonego z cukinii). Wszystko razem dusimy. Następnie do mięsa dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku przyprawami, jeszcze chwilkę dusimy. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. I farsz gotowy :-) Tym farszem wypełniamy łódeczki z cukinii. Łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. Po 25 minutach minut naczynie wyjmujemy i posypujemy cukinie startym żółtym serem i natką, kończymy zapiekanie.