migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna cukinia faszerowana mięskiem i pęczakiem. Farsz doprawiłam majerankiem który bardzo pasuje do pęczaku. Gotowe cukinie podawać same lub z sosem czosnkowym, myślę że także sos pieczarkowy też fajnie by pasował.

Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem

 

  • 3 cukinie po ok 800 g
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 duża cebula
  • 650 g mięsa mielonego, ja zmieliłam udziec z indyka
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • ser żółty do posypania ok 250 g

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę skórką do góry.

Przygotować farsz. Pęczak ugotować, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić pokrojoną cebulę. Wystudzić.

Do cebuli dodać pęczak i wymieszać. Następnie dodać mięso mielone .Wszystko dokładnie wymieszać.

Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotowym farszem nadziać wydrążone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.
Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami.
Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić pokrojoną cebulę.
Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Do cebuli dodać pęczak i wymieszać. Następnie dodać mięso mielone .Wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Gotowym farszem nadziać wydrążone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.