Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i pęczakiem
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę skórką do góry.
Przygotować farsz. Pęczak ugotować, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić pokrojoną cebulę. Wystudzić.
Do cebuli dodać pęczak i wymieszać. Następnie dodać mięso mielone .Wszystko dokładnie wymieszać.
Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotowym farszem nadziać wydrążone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.
Przygotować farsz. Pęczak ugotować, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić pokrojoną cebulę. Wystudzić.
Do cebuli dodać pęczak i wymieszać. Następnie dodać mięso mielone .Wszystko dokładnie wymieszać.
Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotowym farszem nadziać wydrążone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.