Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Zapiekanka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wypełniona warzywami zapiekanka to idealny pomysł na obiad. Jedna porcja zapiekanki to około 190kcal, 6g białka, 35g węglowodanów i 3g tłuszczy.

Zapiekanka warzywna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka warzywna

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna

KROK 1

Zapiekanka warzywna
Ziemniaki gotować do momentu, aż lekko zmiękną.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i gotować około 5 minut.

KROK 2

Zapiekanka warzywna
Reszta składników potrzebnych do wykonania zapiekanki.

Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cukinię i bakłażana zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

KROK 3

Zapiekanka warzywna
Przyprawiony sos powinien mieć gęstą konsystencje.

W garnku rozpuścić masło, dodać dwie łyżki mąki i mleko. Całość przyprawić i gotować koło 3-5 minut.

KROK 4

Zapiekanka warzywna
Warstwy warzyw można układać dowolnie.

Warzywa ułożyć warstwami: 1- ziemniaki, 2- marchew z pietruszką, 3- bakłażan z cukinią, 4- ziemniaki. Całość zalać sosem i piec 30 minut w 180°C.

KROK 5

Zapiekanka warzywna
Pięknie zarumieniona i smaczna zapiekanka.

Gotową zapiekankę podać samą lub z ulubionym mięsem. Smacznego :)