Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Cukinia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

 Cukinia marynowana

Składniki:

Cukinia marynowana

 

  • 1 kg cukinii,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • płaska łyżka soli,
  • 1/3 szklanki octu,
  • łyżeczka startego pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

Cukinia marynowana
Do marynowania wybieramy warzywa młode, które po umyciu kroimy w dość grube krążki, nie obierając ze skórki. Krążki te wkładamy na dwie minuty do wrzącej wody i następnie odcedzamy. Cukinie umieszczamy wówczas w wygotowanych słoikach, do każdego doda- jąc odrobinę pieprzu. Zagotowujemy zalewę z wody, soli, octu i cukru, po czym należy zalać zalewą warzy- wa w słoikach, słoiki szczelnie zamknąć i wstawić do kotła z podgrzaną wodą. Pasteryzować w temperaturze 90 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu, ostudzone słoiki umieszczamy w spiżarni

Tagi:

cukinia