Sposób przygotowania:
Polędwiczka w sosie porzeczkowymETAP 1
Polędwiczkę kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowane plastry delikatnie rozbijamy.
ETAP 2
Następnie mięso nacieramy oliwą, oprószamy solą i pieprzem do smaku oraz oprószamy igiełkami rozmarynu.
ETAP 3
Gotowe wkładamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy sos.
Umyte porzeczki przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę oraz cukier.
ETAP 4
Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Porzeczki gotujemy około 15 minut do momentu uzyskania sosu. Gotowy sos pod koniec doprawiamy cynamonem do smaku.
ETAP 5
Gdy sos jest gotowy na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy polędwiczki.
Smażymy je z dwóch stron po około 2-3 minuty, do momentu jak mięso przestanie być surowe.
Usmażone polędwiczki porcjujemy na talerze. Polewamy je sosem. Podajemy w towarzystwie ziemniaków.
SylaUla
gusia1000