jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Polędwiczka w sosie porzeczkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To idealny przepis dla osób lubiących połączenia mięsa i owoców. Wyrazisty w smaku sos porzeczkowy rewelacyjnie łączy się z delikatną polędwiczką. W tle wyczuwalny jest aromat rozmarynu, który uwielbiam:).

Polędwiczka w sosie porzeczkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w sosie porzeczkowym

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka (około 400 gram),
  • 2 szklanki czerwonej porzeczki,
  • 5 łyżek wody,
  • Ok 3 łyżki cukru,
  • Cynamon do smaku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie porzeczkowym

ETAP 1

Polędwiczka w sosie porzeczkowym
pokrojone mięso rozbijamy

Polędwiczkę kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowane plastry delikatnie rozbijamy.

ETAP 2

Polędwiczka w sosie porzeczkowym
Rozbite mięso doprawiamy do smaku

Następnie mięso nacieramy oliwą, oprószamy solą i pieprzem do smaku oraz oprószamy igiełkami rozmarynu.

ETAP 3

Polędwiczka w sosie porzeczkowym
porzeczki łączymy z cukrem

Gotowe wkładamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy sos.
Umyte porzeczki przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę oraz cukier.

ETAP 4

Polędwiczka w sosie porzeczkowym
porzeczkowy sos doprawiamy cynamonem do smaku

Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Porzeczki gotujemy około 15 minut do momentu uzyskania sosu. Gotowy sos pod koniec doprawiamy cynamonem do smaku.

ETAP 5

Polędwiczka w sosie porzeczkowym
Polędwiczki smażymy dwóch stron do miękkości z

Gdy sos jest gotowy na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy polędwiczki.

Smażymy je z dwóch stron po około 2-3 minuty, do momentu jak mięso przestanie być surowe.

Usmażone polędwiczki porcjujemy na talerze. Polewamy je sosem. Podajemy w towarzystwie ziemniaków.