Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Kaszę jagląną wypłukać, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Ugotować do miękkości. Kurki przebrać i dokładnie wypłukać. Obgotować przez około 10 minut. Po ostudzeniu pokroić. Natkę pietruszki po opłukaniu drobno pokroić.
Cukinię włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować około 3 minuty. Ostudzić. Następnie należy je przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ , zostawiając około 1 cm brzegu. Miąższ pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać miąższ z cukinii i kurki. Smazyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i przyprawami.
Łódeczki cukinii posmarować olejem, opruszyć solą i pieprzem. Farszem napełnić łódeczki cukinii. Polać przygotowanym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Cukinię włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować około 3 minuty. Ostudzić. Następnie należy je przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ , zostawiając około 1 cm brzegu. Miąższ pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać miąższ z cukinii i kurki. Smazyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i przyprawami.
Łódeczki cukinii posmarować olejem, opruszyć solą i pieprzem. Farszem napełnić łódeczki cukinii. Polać przygotowanym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.