Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto przygotowywać dania z cukinią. Odkwasza organizm, wspiera odchudzanie, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie.

Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną

Farsz

  • 1 większa lub 2 mniejsze cukinie
  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kaszy jaglanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy (dałam miodową)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 serka topionego
  • cukier, pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Kaszę jagląną wypłukać, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Ugotować do miękkości. Kurki przebrać i dokładnie wypłukać. Obgotować przez około 10 minut. Po ostudzeniu pokroić. Natkę pietruszki po opłukaniu drobno pokroić.

Cukinię włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować około 3 minuty. Ostudzić. Następnie należy je przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ , zostawiając około 1 cm brzegu. Miąższ pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać miąższ z cukinii i kurki. Smazyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, wymieszać z kaszą, natką pietruszki i przyprawami.

Łódeczki cukinii posmarować olejem, opruszyć solą i pieprzem. Farszem napełnić łódeczki cukinii. Polać przygotowanym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Kasza jaglana ugotowana do miękkości i ostudzona
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Cukinia po obgotowaniu i wydrążeniu miąższu.
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Kurki po obgotowaniu i ostudzeniu i pokrojeniu
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Posmazona cebula, kurki i miąższ z cukinii
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Łódeczki cukinii napełnione farszem
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Łudeczki cukinii polane sosem
Cukinia nadziewana kurkami i kaszą jaglaną
Gotowe cukinie po upieczeniu