jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie przed podaniem oprószamy natką pietruszki. Podajemy na ciepło. Połączenie warzyw, mojej ulubionej kaszy jaglanej oraz kurczaka to propozycja na pożywny, letni obiadek.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

ETAP 1

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Ugotowaną kaszę lekko studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

ETAP 2

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Na cebuli przysmażamy marchew

Cebulę kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew.

Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.

ETAP 3

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Wydrążamy cukinie

Między czasie cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z otrzymanych połówek wyjmujemy łyżką środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażanych warzyw.

Warzywa przyprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Przygotowujemy składniki farszu i łączymy je

Filet kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.


W misce umieszczamy kaszę, przysmażone warzywa, mięso, połowę startego sera oraz pokrojoną natkę. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku.

ETAP 5

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinie napełniamy przygotowanym farszem

Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim wypełnione cukinie.

Całość zapiekamy około 35- 40 minut w 180°C, do momentu jak cukinia będzie miękka. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.


Tagi:

cukinia danie