Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana kaszą jaglanąETAP 1

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ETAP 2

Cebulę kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew.
Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
ETAP 3

Między czasie cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z otrzymanych połówek wyjmujemy łyżką środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażanych warzyw.
Warzywa przyprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
ETAP 4

Filet kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
W misce umieszczamy kaszę, przysmażone warzywa, mięso, połowę startego sera oraz pokrojoną natkę. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku.
ETAP 5

Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim wypełnione cukinie.
Całość zapiekamy około 35- 40 minut w 180°C, do momentu jak cukinia będzie miękka. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.
SylaUla
Jagodowa
Magdalena88