WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Cukinia w cieście budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krążki cukinii obranej ze skórki i z wydrążonymi środkami opanierowane w cieście budyniowym i usmażone na patelni.

Cukinia w cieście budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w cieście budyniowym

 

  • kawałek cukinii (4-5 plasterków)
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru + do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście budyniowym

ETAP 1:

Cukinię pokroić na cienkie plasterki maksymalnie 0,5cm. Każdy plaster obrać ze skórki i wydrążyć gniazdo nasienne.

Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wsypać proszek budyniowy (ok. 40g), mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Wlać ok. 1-2 łyżki mleka i wymieszać wszystko łyżką lub mikserem na jednolite ciasto. Krążki cukinii zanurzać w cieście i kłaść od razu na patelnię na rozgrzany olej.

Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron aż cukinia będzie miękka a ciasto rumiane. Wyjmować na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Cukinia w cieście budyniowym
Cukinia usmażona w cieście wyłożona na ręcznik papierowy
Cukinia w cieście budyniowym
Cukinia obtoczona w cieście włożona na patelnię
Cukinia w cieście budyniowym
Cukinia pokrojona na krążki, obrana i zwydrążonymi środkami
Cukinia w cieście budyniowym
Rozrobione ciasto budyniowe do panierowania cukinii