lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Cukinia w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na przetwory trwa i trzeba to wykorzystać. Cukinia w moim warzywniaku bardzo w tym roku obrodziły więc robię ja na wiele sposobów. Tym razem będzie w occie.

Cukinia w occie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia w occie

 

 

  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Cukinia w occie
Cukinię dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy nasiona.

Cukinię kroimy na cienkie plasterki (nie obieramy że skórki).

Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po jednej łodydze kopru, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy.

Wkładamy cukinię dobrze ubijając. Wszystkie składniki zalewy podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i zalewamy nią cukinię.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 7 minut od momentu zagotowania.

Odwracamy do góry dnem , aż do wystygnięcia.
Cukinia w occie
Cukinię ubijamy w słoikach i zalewamy gorąca zalewa
Cukinia w occie
Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i robimy zalewę.