misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Cukinia w warzywach po sardyńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i posypać oregano....

Cukinia w warzywach po sardyńsku

Składniki:

Cukinia w warzywach po sardyńsku

 

  • 2 duże cukinie (około 400g)
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki stołowej oleju
  • 100 g ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki świeżego oregano

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w warzywach po sardyńsku
Cukinie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w paski 1 cm, następnie pokroić w poprzek w paski grubości palca. Cebulę obrać i drobno pokroić.
Podgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę. Dodać cukinię i tak długo smażyć jednocześnie mieszając, aż warzywa będą lekko brązowe.
Warzywa nieco schłodzić i dodać do nich kukurydzę. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i posypać oregano.

Tagi:

cukinia