zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Cukinia z cieciorką na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dziś połączenie 2 składników, które bardzo lubię i uważam za uniwersalne. Szybkie danie które może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do wielu potraw.

Cukinia z cieciorką na ostro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia z cieciorką na ostro

 

  • 300 g ugotowanej cieciorki ( można użyć puszkowej - sprawdźcie skład powinna być sól i woda)
  • 1 średnia/mała cukinia ze skórką - zielona
  • chili ( można użyć płatków chili z pestkami lub papryczki pepperoncini - max 1 sztukę!)
  • 1 płaska łyżczka bazylii siekanej BIO suszonej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia ( o neutralnym smaku) 2 łyżki
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • olej sezamowy do skropienia

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z cieciorką na ostro
Cukinię kroimy w dość drobną kosteczkę, taką ok. 1 cm, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, solimy aby pozbyć się nadmiaru soku. Kiedy cukinia będzie lekko zrumieniona dodajemy do niej wcześniej ugotowaną cieciorkę, chili i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy czosnkiem ( nie wcześniej bo się przypali i zrobi gorzki - można przecisnąć przez praskę lub posiekać) i bazylią. Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, czekamy aż składniki się połączą. Gotowe! * jeśli używacie papryczki pepperoncini, nie przesadzcie bo jest bardzo ostra, na taką ilość wystarczy jedna mała sztuka, wrzucamy na olej na początku smażenia - odda do dania całą ostrość i aromat
Cukinia z cieciorką na ostro
Pokrojoną cukinię podsmażamy dodając następnie cieciorkę