Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukinia z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia podsmażana na maśle z cebulą i czosnkiem podana z jajkami usmażonymi na "sadzone". Propozycja na szybką, ciepłą kolację.

Cukinia z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z jajkiem
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Papryczkę drobno posiekać, dodać do cebuli z czosnkiem. Wszystko razem chwilę podsmażać. Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki, dodać do cebuli. Dodać też trochę soli, curry i zioła. Smażyć razem kilka minut, aż cukinia zacznie mięknąć (ma pozostać lekko chrupiąca). Na drugiej patelni rozgrzać olej, delikatnie wbić jajka. Smażyć na małym ogniu cały czas polewając gorącym olejem z patelni. Cukinię podzielić na porcje. Na każdej porcji ułożyć po jednym jajku, lekko oprószyć solą.
Cukinia z jajkiem
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na maśle.
Cukinia z jajkiem
Papryczka chili i czosnek dodane do podsmażonej cebuli.
Cukinia z jajkiem
Cukinia zioła i przyprawy dodane do cebuli.
Cukinia z jajkiem
Jajka wbite na rozgrzany na patelni olej smażone na sadzone.