jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukinia z kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To pożywna i smaczna propozycja podania cukinii. Uwielbiam to warzywo i jeśli tylko jest w moim zasięgu zawsze staram się stworzyć z niego pyszne i nowe danie!

Cukinia z kurkumą

Składniki:

Cukinia z kurkumą

 

  • 100 gram ryżu brązowego,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Jeden podwójny filet z kurczaka (średniej wielkości),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • Około 1,5 -2 szklanki bulionu drobiowego (w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość),
  • Szczypta mielonego imbiru,
  • 3 -4 łyżki oleju,

Sposób przygotowania:

Cukinia z kurkumą

ETAP 1

Cukinia z kurkumą
Do przysmazonej cebuli dodajemy paprykę czerwoną

Ryz gotujemy na sypko.
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażmy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 2

Cukinia z kurkumą
Do przysmażonej cebuli i papryki dodajemy cukinię

Całość smażymy razem około 2 minuty i dokładamy pokrojoną w pół plasterki cukinię.
Gdy warzywa się smażą przygotowujemy mięso.

ETAP 3

Cukinia z kurkumą
Fiolet kroimy w paseczki, przyprawiamy

Umytego i osuszonego fileta kroimy w paseczki. Oprószamy kurkumą, świeżo mielonym pieprzem i solą.

ETAP4

Cukinia z kurkumą
Warzywa z mięsem podgrzewamy do miękkości

Tak przygotowane mięso dodajemy do warzyw. Dodajemy także kminek. Całość smażymy do momentu jak mięso stanie się miękkie. Na koniec potrawkę podlewamy mlekiem kokosowym i bulionem . Gotujemy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Cukinia z kurkumą
Na koniec danie cyzmz y ugotowanym oddzielnie ryżem

Danie zdejmujemy z ognia i łączymy z ugotowanym na sypko ryżem. Mieszamy całość.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.