Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Cukinię myjemy, razem ze skórką przekrawamy na 2-3 części, w zależności od wielkości cukinii. Polecam użyć małe cukinie, bez pestek w środku. Kroimy w cieniutkie plasterki 2-3 mm, ale tak by nie przekroić do końca. Mój patent - układam kawałki warzywa na drewnianej łyżce z wgłębieniem i dopiero nacinam na głębokość 3/4 grubości. Łyżka zatrzyma nóż, dzięki czemu nie przetniemy całkiem cukinii, a praca idzie szybko. Z bułki, oliwy i przypraw przygotowujemy papkę, którą łyżeczką umieszcamy pomiędzy nacięcia (listki) cukinii. Tak przygotowane cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego i kropimy oliwą. Możemy też na wierzch dać ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piecyku agrzanym do 180 stopni.