Sposób przygotowania:
Cukinie z farszem wegetariańskimETAP 1:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Pieczemy je 30 minut w 175 st. C, a następnie wydrążamy miąższ.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Pieczarki myjemy i dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania płynu. Następnie dodajemy paprykę i przecier pomidorowy (4 łyżki), smażymy, aż papryka zmięknie. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną.
ETAP 3:
Łódeczki cukinii smarujemy passatą pomidorową (po łyżce na łódeczkę) i oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
ETAP 4:
Cukinie wypełniamy farszem. Na każdej łódeczce cukinii układamy plaster sera.
Cukinie pieczemy w 175 st. C przez 20 minut.