Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Cukinie z farszem wegetariańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łódeczki z cukinii nafaszerowane pieczarkami, papryką i cebulą, zapieczone pod pierzynką z sera żółtego.

Cukinie z farszem wegetariańskim

Składniki:

Cukinie z farszem wegetariańskim

 

Sposób przygotowania:

Cukinie z farszem wegetariańskim

ETAP 1:

Cukinie z farszem wegetariańskim
Cukinie kroimy na połówki i pieczemy przez 30 minut

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Pieczemy je 30 minut w 175 st. C, a następnie wydrążamy miąższ.

ETAP 2:

Cukinie z farszem wegetariańskim
Przygotowujemy farsz z papryki, cebuli i pieczarek

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Pieczarki myjemy i dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania płynu. Następnie dodajemy paprykę i przecier pomidorowy (4 łyżki), smażymy, aż papryka zmięknie. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną.

ETAP 3:

Cukinie z farszem wegetariańskim
Łódeczki cukinii smarujemy przecierem pomidorowym

Łódeczki cukinii smarujemy passatą pomidorową (po łyżce na łódeczkę) i oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

ETAP 4:

Cukinie z farszem wegetariańskim
Cukinie wypełniamy farszem. Na każdej łódeczce układamy plaster sera.

Cukinie wypełniamy farszem. Na każdej łódeczce cukinii układamy plaster sera.
Cukinie pieczemy w 175 st. C przez 20 minut.