reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pasztet warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet jest pyszny i wilgotny, a co najważniejsze, to nawet największy przeciwnik cukinii-czyli mój M dobrał sie do niego i zajadał ze smakiem.

Pasztet warzywny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet warzywny

 

 

  • 200 g marchewki

 

 

 

  • 1 kopiata łyżeczka curry

 

 

 

  • 2 cebule

 

  • 100 g sera żółtego ( u mnie parmezan)

 

  • łyżka vegety/ rosołek warzywny

 

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • 2-3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny

przygotowanie

Pasztet warzywny
Cukinia ma łagodny smak i trzeba ją dobrze doprawić.

Cukinię kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę.

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.

Na gorący olej wrzucamy cebulkę i marchewkę, mieszamy i przesmażamy, aż cebula się zeszkli.

dodajemy cukinię, vegetę lub rosołek i dusimy razem przez około 10 minut- cukinia w większości zrobi się przezroczysta

Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą i dodajemy pod koniec duszenia, doprawiamy curry, kurkumą ew pieprzem i solą..

Całość studzimy.

c.d przygotowania

Pasztet warzywny
dodajemy pełną szklankę kaszy manny, można dodać jeszcze łyżkę bułki tartej

Do zimnej masy dodajemy kaszę mannę i ser żółty, posiekaną zieleninę

pieczenie

Pasztet warzywny
najleosze do pasztetu są blaszki aluminiowe

Przekładamy do foremki- ja użyłam aluminiowej, ale można użyć zwykłej tylko trzeba ją nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 45-50 minut.