anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Cukiniowe łódeczki z kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włosko-arabskie połączenie smaków

Cukiniowe łódeczki z kuskusem

Składniki:

Cukiniowe łódeczki z kuskusem

 

 

  • Sos

 

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe łódeczki z kuskusem
- Kuskus zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, rozdrabniamy widelcem
- Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, który siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine razem z posiekanym czosnkiem 5 minut. Następnie dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Dusimy 2 minut, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kuskus mieszamy z masą cukiniowo-pomidorową.
- Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Dekorujemy plastrami sera mozzarella. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, 180 stopni Celcjusza.
- Na łyżce z oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, mieszamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy ciepłe, na pomidorowym sosie.