halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Cukiniowe medaliony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne medaliony na obiad.

Cukiniowe medaliony

Składniki:

Cukiniowe medaliony

 

  • cukinia o średnicy 6-7 cm 1|2 sztuki
  • mięso mielone z szynki 50 dag
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula mała 1 sztuka
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe medaliony
Cebulę obrać , drobniutko posiekać.Cukinię umyć pokroić na 2-2,5 cm grubości plastry . Usunąć gniazda nasienne. Pokroić 6-8 plastrów w zależności od średnicy cukinii . Oprószyć krążki cukinii solą i pieprzem.Mięso włożyć do miski , dodać jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną cebulę.Wyrobić mięso . Jeśli będzie za rzadkie dodać 2-3 łyżki bułki tartej . Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego , solą oraz pieprzem . Jeszcze raz wyrobić masę mięsną.Mięso podzielić na tyle części ile mamy krążków cukinii.Do każdego krążka włożyć porcję mięsa, uformować . Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni i upiec -30-40 minut.Można też na grillu upiec.