przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cukiniowe placuszki na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sezonie bardzo często jedzone u mnie w domu danie. Zwykle robię dwie wersje : słodką dla syna, zaś na ostro dla męża.

Cukiniowe placuszki na ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukiniowe placuszki na ostro

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe placuszki na ostro
Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli jest duża, wydrążamy z niej pestki. Ścieramy cukinię na tarce i solimy. Odstawiamy na około 10 minut, po czym odsączamy z wody. Dodajemy jajko lub dwa oraz mąkę dla nadania konsystencji (powinna przypominać tę na placki ziemniaczane). Dodajemy posiekane zioła, odrobinę pieprzu, curry. Smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanym tłuszczu.
Można również podawać z sosami.
Cukiniowe placuszki na ostro
Przygotowujemy ciasto z cukinii , jajka i mąki, o konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
Cukiniowe placuszki na ostro
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.