Sposób przygotowania:
Warzywne leczo
Cukinię, paprykę i pomidora myjemy i osuszamy. Cukinię obieramy ze skórki, wykrajamy pestki. Miąższ cukinii kroimy w sporą kostkę.
Z papryki wyjmujemy pestki a następnie paprykę i pomidora kroimy w duże kostki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy dość grubo. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez 5 kolejnych minut.
Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez kolejne 5 minut.
Dodajemy pokrojonego pomidora i mieszamy razem. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy.
Możemy również przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.
Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą.
Z papryki wyjmujemy pestki a następnie paprykę i pomidora kroimy w duże kostki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy dość grubo. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez 5 kolejnych minut.
Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez kolejne 5 minut.
Dodajemy pokrojonego pomidora i mieszamy razem. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy.
Możemy również przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.
Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą.