slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Warzywne leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne leczo warzywne. Minimum składników dało maksimum smaku. Polecam zrobić. Smacznego

Warzywne leczo

Składniki:

Warzywne leczo

 

Sposób przygotowania:

Warzywne leczo
Cukinię, paprykę i pomidora myjemy i osuszamy. Cukinię obieramy ze skórki, wykrajamy pestki. Miąższ cukinii kroimy w sporą kostkę.

Z papryki wyjmujemy pestki a następnie paprykę i pomidora kroimy w duże kostki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy dość grubo. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez 5 kolejnych minut.

Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez kolejne 5 minut.

Dodajemy pokrojonego pomidora i mieszamy razem. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy.

Możemy również przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.

Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą.

Tagi:

leczo danie