Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukiniowo-jabłkowe lody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W domowych lodach lubię to, że można przygotować je w takim smaku, jakiego nie znajdziemy w sklepie...

Cukiniowo-jabłkowe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowo-jabłkowe lody

 

  • ok. 20 dkg młodej cukinii
  • ok. 20 dkg słodkich jabłek (1 duża sztuka)
  • 4 łyżki syropu miętowego
  • 1/2 opakowania galaretki agrestowej
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cukiniowo-jabłkowe lody
Cukinię obrać. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego. Jabłko i cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć je do garnka. Dodać do nich syrop miętowy, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie. Następnie dodać do tego sok wyciśnięty z cytryny, wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Masę ostudzić, a następnie zmiksować blenderem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i masę cukiniowo-jabłkową. Dokładnie wymieszać, przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 15-20 minut. Masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i stawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję,podzielić je na porcje.
Cukiniowo-jabłkowe lody
Cukinia i jabłko obrane starte i gotowane z syropem miętowym.
Cukiniowo-jabłkowe lody
Galaretka dodana do ugotowanej cukinii z jabłkiem.
Cukiniowo-jabłkowe lody
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.
Cukiniowo-jabłkowe lody
Wszystko przelane do maszynki do robienia lodów.