Sposób przygotowania:
Cukiniowo-jabłkowe lody
Cukinię obrać. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego. Jabłko i cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć je do garnka. Dodać do nich syrop miętowy, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie. Następnie dodać do tego sok wyciśnięty z cytryny, wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Masę ostudzić, a następnie zmiksować blenderem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i masę cukiniowo-jabłkową. Dokładnie wymieszać, przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 15-20 minut. Masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i stawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję,podzielić je na porcje.