Sposób przygotowania:
Cukiniowo-ziemniaczany przysmak taty
Cukinię myjemy, obieramy zer skóry, usuwamy ziarnka, ścieramy na grubych ostrzach tarki, odstawiamy na ok 5 min, po czym odsączamy nadmiar wody, ziemniaki myjemy, również ścieramy na grubych ostrzach tarki, odstawiamy na 5 min, i tak samo jak w przypadku cukinii odsączamy nadmiar wody. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do startych ziemniaków z cukinią, mieszamy, dodajemy jaja, mąki, przyprawy. Formułujemy średniej grubości placuszki i pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem, polewamy śmietaną według gustu.
Uwaga: ciasto nie może być zbyt rzadkie, gdyż placuszki się rozlecą w czasie smażenia, nadmiar wody zawsze usuwamy.
Uwaga: ciasto nie może być zbyt rzadkie, gdyż placuszki się rozlecą w czasie smażenia, nadmiar wody zawsze usuwamy.