przemo78

przemo78

Kucharz
[Przepisów: 6]

Cukiniowo-ziemniaczany przysmak taty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne placuszki z cukinii i ziemniaków, łatwe do zrobienia i niedrogie, są przysmakiem mojego taty:)starcza na ok 30 placuszków.

Cukiniowo-ziemniaczany przysmak taty

Składniki:

Cukiniowo-ziemniaczany przysmak taty

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowo-ziemniaczany przysmak taty
Cukinię myjemy, obieramy zer skóry, usuwamy ziarnka, ścieramy na grubych ostrzach tarki, odstawiamy na ok 5 min, po czym odsączamy nadmiar wody, ziemniaki myjemy, również ścieramy na grubych ostrzach tarki, odstawiamy na 5 min, i tak samo jak w przypadku cukinii odsączamy nadmiar wody. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do startych ziemniaków z cukinią, mieszamy, dodajemy jaja, mąki, przyprawy. Formułujemy średniej grubości placuszki i pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem, polewamy śmietaną według gustu.
Uwaga: ciasto nie może być zbyt rzadkie, gdyż placuszki się rozlecą w czasie smażenia, nadmiar wody zawsze usuwamy.