nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Chleb na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

składniki na średniej wielkości chleby

Chleb na jogurcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na jogurcie

 

Sposób przygotowania:

Chleb na jogurcie
Jogurt ucieramy wraz z drożdżami. Dodajemy sól i miód, całość mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodać mąki żytniej i wyrobić ciasto, nastepnie dodać mąki pszennej i całość wyrobić. Odtawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyciągnąć ciasto na stolnicę, zagnieść. Podzielić na 2 części i uformować 2 okrągłe bochenki. Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej bochenki. Zostawiamy bochenki na blasze na ok 45 minut, aby wyrosły. PO tym czasie nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni
Chleb na jogurcie
Ucieramy jogurt, drożdże, sól i miód
Chleb na jogurcie
Dodajemy mąkę żytnią, wyrabiamy, następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy
Chleb na jogurcie
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce
Chleb na jogurcie
Uformowane bochenki zostawiamy na blasze na 45 minut

Tagi:

chleb