Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Cukiniowy dżemik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki cukiniowy dżem nadaje się do chleba lub bułki na śniadanie, można też wykorzystać do ciasteczek francuskich lub jako farsz do ciasta kruchego.

Cukiniowy dżemik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukiniowy dżemik

 

  • 1 kg cukinii
  • 1/4 szklanki wody
  • sok jednej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Cukiniowy dżemik

ETAP 1:

Przygotowałam żółtą cukinię, którą umyłam pod bieżącą wodą. Potem obrałam ze skóry i usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam w średnią kostkę. Wzięłam garnek z grubym dnem do którego wlałam wodę. Gdy woda zaczęła wrzeć to wrzuciłam pokrojoną cukinię. Gotowałam tak długo, aż cukinia zaczęła się rozpadać. Potem wlałam sok wyciśnięty z cytryny, a następnie wsypałam cukier. Smażyłam tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuścił. Wyparzyłam słoiki w piekarniku, do gorących włożyłam dżem z cukinii i mocno zakręciłam. Zapasteryzowałam słoiczki.
Smacznego !

Cukiniowy dżemik
Smażenie cukinii z dodatkami w garnku o grubym dnie