Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami1.
Do miski wbić całe jajko, dosypać drobny cukier trzcinowy, dodać chłodne pokrojone na mniejsze części masło i zmiksować. Dolać olej i ponownie zmiksować.
2.
Do zmiksowanej masy dosypać mąkę krupczatkę, ciemne kakao oraz kawę rozpuszczalną. Za każdym razem miksować na jednolitą masę.
3.
Dodać śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
4.
Na końcu wsypać proszek do pieczenia.
5.
Młodą żółtą cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Potem odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ciasta. Wymieszać łopatką.
6.
Czekoladę o smaku brownie pokroić na mniejsze części i dodać do całości, znowu wymieszać.
7.
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać maliny i borówki amerykańskie.
8.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
9.
Ciasto wyjąć z formy, studzić na kratce. Na ciepłe ciasto zetrzeć białą czekoladę. Ostudzone ciasto przyozdobić owocami i świeżą miętą.
10.
Smacznego !
Magdalena88
Jagodowa
Renata9