Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Cukrówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

drożdzowe bułeczki cukrowe

Cukrówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukrówki

 

  • 3 szklanki maki
  • 4dag drozdzy piekarskich
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 7 łyżek oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 laska wanili
  • cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Cukrówki
Połowę mleka odlać i delikatnie podgrzac. Przelać do miseczki i rozkruszyć drozdze. Pozostawić do wyrośnięcia rozczyn. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Dodać pozostałe mleko oraz ziarenka wanili. Do drugiej miski wsypać mąkę, szczypte soli. Nastepnie dodać rzczyn oraz masę jajeczną. Wszystko wymieszać i zagnieść. Pozostawić do ponownego wyrosnięcia. Po tym czasie odrywać z ciasta kęsy i rolować kulki. Obtoczyć w cukrze i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrosnięcia i piec ok.15-20 minut w 180 stopniach.
Cukrówki
Wszystkie składniki na ciasto nalezy dokładnie zagnieść.
Cukrówki
Z ciasta odrywac kesy,rolowac i obtoczyc w cukrze
Cukrówki
Gdy podwoją swoja objętośc piec ok 15-20 minut
Cukrówki
Pozostawic bułeczki po upieczeniu do ostudzenia.

Tagi:

jajko jajka mak