dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Curry z jajkami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bogactwo przypraw sprawie, że danie zachwyci każdego orientalnym aromatem i smakiem. Polecam gorącą.

Curry z jajkami i ryżem

Składniki:

Curry z jajkami i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Curry z jajkami i ryżem

Krok 1:

Curry z jajkami i ryżem
Umytę i osuszone warzyw kroimy w drobno kostkę.

Warzywa dokładnie myjemy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy z łupinek i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Miętę drobno siekamy.

Krok 2:

Curry z jajkami i ryżem
Do szeszklonej cebulki dodajemy przyprawy.

Na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę z czosnkiem. Do cebuli dodajemy curry, kurkumę, paprykę i całość chwilę podgrzewamy.

Krok 3:

Curry z jajkami i ryżem
Sos pomidorowy dusimy do miękkości około 10 minut.

Do cebuli dodajemy pomidory, sok z cytryny, kolendrę oraz szczyptę soli. Dusimy ok 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowany w osolonej wodzie ryż polewamy sosem. Posypujemy posiekaną miętą i na sosie układamy połówki ugotowanych na twardo jajek.
Smacznego!


Tagi:

dania ryż