Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Cebule faszerowane ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie cebule faszerowane papryką i ryżem, zapiekane z żółtym serem to dobry pomysł na smaczną kolację na ciepło.

Cebule faszerowane ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebule faszerowane ryżem

 

  • cebula biała 3 szt
  • ryż 80 gram
  • papryka 1/2 szt
  • mały pomidor 1 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • oliwa 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Cebule faszerowane ryżem
Cebule obieramy, odcinamy górną część. Gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli, wrzucamy cebule i gotujemy około 10 minut.

Wyjmujemy ostrożnie środki. Siekamy usunięte z cebuli części i szklimy je na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy przez chwilę.

Dodajemy ugotowany w osolonej wodzie ryż i smażymy około 2-3 minuty.

Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy cebule farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.  
Cebule faszerowane ryżem
Cebule obieramy, odcinamy górną część i gotujemy
Cebule faszerowane ryżem
Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy.
Cebule faszerowane ryżem
Dodajemy ugotowany w osolonej wodzie ryż i smażymy około 2-3 minuty.
Cebule faszerowane ryżem
Napełniamy cebule farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Tagi:

cebula danie