Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Curry z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierś z kurczaka w sosie z dodatkiem sproszkowanego curry i czerwonej pasty curry... Prosty pomysł na smaczny obiad:)

Curry z kurczaka

Składniki:

Curry z kurczaka

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • chili do smaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka

Etap 1

Curry z kurczaka
Posiekany czosnek wymieszany z tartym imbirem sokiem cytrynowym olejem i przyprawami.

Czosnek posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do czosnku. Dodać też chili, łyżkę oleju, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Curry z kurczaka
Pokrojone mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Mięso pokroić w kostkę, dodać do marynaty, wymieszać i odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Curry z kurczaka
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju kokosowym.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju kokosowym.

Etap 4

Curry z kurczaka
Zamarynowane mięso dodane do zeszklonej cebuli.

Do cebuli dodać zamarynowane mięso. Smażyć, aż mięso się zetnie.

Etap 5

Curry z kurczaka

Dodać pastę curry, curry w proszku, kurkumę i cukier. Wymieszać, chwilę podsmażać.

Etap 6

Curry z kurczaka

Wlać śmietanę (można ją zastąpić mleczkiem kokosowym). Wszystko razem gotować 4-5 minut co chwilę mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym ryżem.