Sposób przygotowania:
Curry z kurczaka
Umyj kurczaka i osusz go. Zdejmij z niego skórę i oczyść z tłuszczu. Ułóż na desce piersią do góry i przekrój na połówki. Odetnij skrzydełka i przetnij każdą połówkę na dwie części. Teraz wytrybuj ćwiartki, prowadząc nóż jak najbliżej kości. Pokrój mięso na spore kawałki. Możesz też ugotować curry z kurzych piersi, ale zrobione z całej tuszy jest smaczniejsze. Obierz cebule, przetnij na połówki i pokrój w cienkie półplasterki. Obierz korzeń imbiru i drobno posiekaj, wyłuskaj czosnek z łupin. Oryginalne curry smaży się na maśle klarowanym, czyli takim, w którym nie ma łatwo przypalających się szkodliwych zanieczyszczeń. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz smażyć na maśle, weź do smażenia olej, a łyżkę masła dodaj do duszenia. Na patelnię wlej masło lub olej, rozgrzej (nie za mocno), włóż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu, często mieszając. Gdy cebula stanie się złota, wsyp curry, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Wrzuć kawałki kurczaka i trzymaj na średnim ogniu, aż nabiorą brązowego koloru. Kilka razy zamieszaj, niech się obsmażą ze wszystkich stron. Nalej do garnuszka półtorej szklanki wrzątku i rozpuść w nim kostkę bulionową. Przełóż obsmażone składniki do rondla, wlej bulion, dodaj przecier, wrzuć liść laurowy. Przykryj garnek, postaw na podgrzanej płytce i duś potrawę na minimalnym ogniu. Po ok. 50 min. dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zdejmij garnek z kuchenki. Możesz zamiast śmietaną zaciągnąć je jogurtem lub skondensowanym mlekiem. Jeśli sos wyda ci się nie dość pikantny, dopraw go solą i chili. Ostudzoną potrawę wstaw do lodówki, a następnego dnia podgrzej na płytce. Podaj z długoziarnistym ryżem ugotowanym na sypko i białym winem.
elutka