smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Curry z wieprzowiny -Shikar Kari

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pikantne, aromatyczne i smaczne danie z kuchni hinduskiej. Polecam do wypróbowania curry, bo jest bardzo pyszne. A podczas przygotowania zapach pobudza kubki smakowe.

Curry z wieprzowiny -Shikar Kari

Składniki:

Curry z wieprzowiny -Shikar Kari

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 cytryny
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Curry z wieprzowiny -Shikar Kari
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 3x3 cm posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim na rumiano cebulę pokrojoną w piórka. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir,cynamon i zielony mielony kardamon. Wszystko skropić z sokiem z cytryny i włożyć pokrojone mięso. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu do przyrumienienia mięsa., a następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Tagi:

beza bezy