mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Stir-fry z wieprzowiną i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie charakterystyczne dla kuchni tajskiej, pikantne, wytrawno-słodkie, naprawdę smaczne. Najlepiej smakuje z ryżem.

Stir-fry z wieprzowiną i chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stir-fry z wieprzowiną i chili

 

  • 375 g wieprzowiny pokrojonej w paski
  • 2 małe papryczki chili
  • 6 dymek grubo posiekanych
  • kopiasta łyżka zielonej pasty curry
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub sosu sojowego)
  • 2 łyżki soku z limonki (lub soku z cytryny)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • 1/3 szklanki uprażonych orzechów nerkowca (lub orzechów ziemnych)
  • 1 łyżka oleju
  • do podania brązowy ryż

Sposób przygotowania:

Stir-fry z wieprzowiną i chili
Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję mięso, chili (pozbawione nasion i posiekane) oraz posiekaną dymkę, na koniec dodaję pastę zielone curry. Całość smażę przez kilka minut często mieszając, aż mięso będzie usmażone. Robię sos: 100 ml wody mieszam z sosem rybnym, sokiem z limonki oraz cukrem. Mąkę kukurydzianą łączę z odrobiną wody. Na patelnię wylewam mieszaninę z sosem. Gotuję 1 minutę. Następnie całość zagęszczam pastą z mąki kukurydzianej. Podaję na gorącą z ugotowanym brązowym ryżem, posypane prażonymi orzechami.
Stir-fry z wieprzowiną i chili
Cebulę dymkę obieram i kroję w małą kostkę
Stir-fry z wieprzowiną i chili
Do pokrojonego mięsa dodaję posiekaną cebulę
Stir-fry z wieprzowiną i chili
Mięso smażę z przyprawami i cebulką aż będzie miękkie
Stir-fry z wieprzowiną i chili
Na koniec dodaję do usmażonego mięsa pastę z mąki i wody

Tagi:

ryż sosy