Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe z wieprzowiną i ryże
Polędwicę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki, marchewkę w ukośne pół-plastry, a cebulę w piórka. Czosnek posiekałam drobno. W rondlu z grubym dnem podgrzałam olej i masło i podsmażyłam mięso. Dodałam cebulę, marchew i czosnek, wymieszałam i smażyłam kilka minut. Imbir obrałam, starłam na drobnej tarce i dodałam do mięsa i warzyw. Ryż opłukałam i wrzuciłam do rondla. Dodałam wszystkie przyprawy i zalałam całość wrzątkiem – 2 cm powyżej. Przykryłam i gotowałam na minimalnej mocy palnika 15 minut. Po tym czasie dodałam jeszcze szklankę gorącej wody, przykryłam, wyłączyłam palnik*) i ... wyszłam do pracy. Po powrocie podgrzałam i podałam z sałatką z pomidora i ogórkami małosolnymi. *) używam kuchenki elektrycznej, na potrzeby innej przepis trzeba zmodyfikować.