zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Cuszima

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Troche pracochłonne-ale jak smakuje :-)

Cuszima

Składniki:

Cuszima

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Cuszima
Pieczemy jeden biszkopt jasny i jeden ciemny. MASA BUDYNIOWA: Z mleka,cukru wanilioweco,budyniu i cukru gotujemy budyń,studzimy.Masło ucieramy i dodajemy przestudzony budyń. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki (jeżeli są mrożone to musimy je rozmrozić) miksujemy i podgrzewamy,dodajemy suche galaretki,dobrze mieszamy i lekko zagotowujemy. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubijamy,dodajemy w trakcie ubijania cukier puder i zimną galaretkę (prawie tężejącą). Na upieczony ciemny biszkopt wykładamy masę budyniową,następnie połowę masy truskawkowej.Na masę truskawkową układamy okrągłe biszkopty,na biszkopty wylewamy drugą połowę masy truskawkowej,następnie wylewamy masę śmietankową.Przykrywamy biszkoptem jasnym i polewamy polewą czekoladową.