Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w słodko-pikantnej marynacie, upieczone z jabłkami jest rewelacyjne. Polecam.

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 0,4 łyżeczki curry
  • 1 winne twarde jabłko
  • 0,5 marchewki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami

ETAP 1:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami
W mise wymieszać przygotowane składniki marynaty

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty oprócz soli i pieprzu razem wymieszać.

ETAP 2:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 3:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami
Zamarynowane mięso pozostawić w lodówce na 1-2 godziny

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

ETAP 4:

Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami
Przygotowane mięso ułożyć na jabłkach i marchewce

Marchewkę obrać, pokroić w krążki. Jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, razem z marchewką wsypać do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułożyć mięso, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 10-15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię, aby mięso mięso nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.