eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1774]

Biała kapusta Eli inaczej gotowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam białą kapustę inaczej niż zwykle. Gotowałam ją w małej ilości wody, która podczas gotowania wyparowała.

Biała kapusta Eli inaczej gotowana

Składniki:

Biała kapusta Eli inaczej gotowana

warzywa

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 cebule

dodatki

  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

przyprawy

Sposób przygotowania:

Biała kapusta Eli inaczej gotowana

gotowanie kapusty

Biała kapusta Eli inaczej gotowana
Do poszatkowanej kapusty dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Kapustę obrać ze zwiędłych liści i poszatkować. Włożyć kapustę do garnka z grubym dnem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Wlać 400 ml wody i gotować kapustę na małym ogniu aż będzie miękka. Uważać żeby kapusta się nie przypaliła.

przygotowanie cebuli

Biała kapusta Eli inaczej gotowana
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie cebuli cd

Biała kapusta Eli inaczej gotowana
Smalec ze skwarkami roztopić na patelni.

Na patelni roztopić smalec ze skwarkami.

przygotowanie cebuli cd

Biała kapusta Eli inaczej gotowana
Pokrojoną cebulę usmażyć na roztopionym smalcu.

Do smalcu dodać pokrojoną cebulę i usmażyć.

przygotowanie kapusty

Biała kapusta Eli inaczej gotowana

Do ugotowanej kapusty dodać cebulę ze skwarkami, mąkę, cukier, sól, pieprz i ocet do smaku. Całość wymieszać i zasmażyć. Smacznego!