Sposób przygotowania:
Kurczak w melasie z jabłkami1.
Umyć nogi z kurczaka pod bieżącą wodą, a potem ułożyć w naczyniu ceramicznym.
2.
Posypać przyprawą do dań, popieprzyć i posolić.
3.
Wierzch polać melasą z granatem.
4.
Obrać szalotkę i cebulę i poukładać na mięsie. Przykryć folią silikonową i schłodzić w lodówce.
5.
Jabłka przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne i położyć na mięsie.
6.
Wierzch ponownie polać melasą z granatem.
7.
Majeranek rozetrzeć w dłoniach i posypać kurczaka.
8.
Na wierzchu położyć masło.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.
10.
Upieczone mięso pozostawić przez jakiś czas w piekarniku.
11.
Smacznego !