Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak pyszne pieczone ćwiartki z kurczaka. Idealny pomysł na wyśmienite rodzinne danie obiadowe.

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

Składniki:

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

mięso kurczaka

  • 1550 kg ćwiartek z kurczaka (3 sztuki),
  • 2 łyżki ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżki przyprawy ziołowej do kurczaka,
  • 0,05 g szafran,
  • 0,5 łyżki przyprawy gyros,
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki wody (szklanka poj. 210 ml)

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

ETAP 1:

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

Na początek przygotować ćwiartki z kurczaka, tj. umyć je i oczyścić z resztek piór (niestety w kupnych często się takie trafiają). Jak już są umyte ćwiartki odsączyć z wody, a następnie ponacinać od strony skóry. Do tak przygotowanych ćwiartek z kurczaka wsypać wszystkie przyprawy i wlać olej. Za pomocą rąk po nacierać, aby mięso wchłonęło dodane przyprawy. Odstawić na 15 minut, aby mięso przeszło zapachem dodanych przypraw.

ETAP 2:

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

Gdy ćwiartki z kurczaka w przyprawach odstały wyznaczony czas, wtedy wszystkie przełożyć do naczynia żaroodpornego z całą zawartością z miski. Do poukładanych ćwiartek wlać pół szklanki przegotowanej zimnej wody i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piec 1 godzinę i 45 minut co jakiś czas przekręcając mięso (ja przekręciłam dwa razy). Na 10 minut przed końcem wyznaczonego czasu piekarnik nastawić na 250 stopni, aby mięso od strony skóry ładnie się przypiekło.

ETAP 3:

Ćwiartki kurczaka pieczone w przyprawach

Tak przygotowane upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam dla mnie i męża z kaszą jęczmienną, a dla syna kaszą czarną gryczaną. Ja z grzybkami marynowanymi opieńki, które sama robiłam, a chłopaki jako surówkę mieli buraczki czerwone.

Mięso wyszło z wierzchu cudownie chrupiące. a w środku kruche i soczyste. Mięso, gdy się wzięło widelcem samo odchodziło od kości.