anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Cycuszki murzynki z serem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo smakowite ciacho, polecam.:)

Cycuszki murzynki z serem

Składniki:

Cycuszki murzynki z serem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki
  • mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • Masa serowa:
  • 70 dkg twarogu mielonego półtłustego
  • 1 budyń waniliowy z cukrem 35 gram
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów 15 dkg
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa
  • Poncz.
  • 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Cycuszki murzynki z serem
Żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy z odrobinką soli na sztywno.
Dodajemy cukier, i dalej ubijamy na sztywną pianę.
Potem dodajemy po jednym żółtku,a na końcu obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 170°C około 30 min.
Twaróg włożyć do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i cukier puder, mieszając zagotować na małym ogniu, pod koniec dodać mleko wymieszane z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Wszystko mieszać, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje( ciągle mieszamy)
Upieczone ciasto zostawiamy w blaszce, nasączamy ponczem.
Ugotowaną masę serową przestudzić lekko, wylać na ciasto, znów chwilę przestudzić.
Na wierzch ułożyć biszkopty, polać polewą , na środek każdego biszkopta ułożyć po jednym rodzynku.
Wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia, na kilka godzin.
Ciasto najlepiej się kroi nożem, maczanym w gorącej wodzie.
Smacznego.