Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cydrowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świeże domowe cieplutkie bułeczki idealne na śniadanie. Chwilkę na to śniadanko trzeba poczekać, ale warto.

Cydrowe bułeczki

Składniki:

Cydrowe bułeczki

 

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 szklanka cydru

Sposób przygotowania:

Cydrowe bułeczki

Etap 1

Cydrowe bułeczki
Rozczyn przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.

Etap 2

Cydrowe bułeczki
Cydr i rozczyn drożdżowy dodane do mąki.

Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy i cydr o temperaturze pokojowej.

Etap 3

Cydrowe bułeczki
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 4

Cydrowe bułeczki
Uformowane bułeczki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia.

Etap 5

Cydrowe bułeczki

Bułeczki piec w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut.