Sposób przygotowania:
Cygan 3
Sos: mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso, obficie posypać przyprawą do gyrosa. Przykryć i dusić mięso z początku na dużym ogniu, po chwili na słabym i nie mieszając dusić ok. pół godziny. W miarę odparowywania soku dolać trochę gorącego rosołu. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać warzywa, przyprawy do smaku i dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać z wodą, zalać mięso, zagotować. Dodać powidełka pomidorowe. Placki: ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jaja sól i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką. Na gorącym tłuszczu smażyć grubsze placki wielkości patelni (o średnicy ok. 20 cm), z obu stron na złoto. W miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia. Placki wyłożyć na talerze, polać sosem, złożyć na pół. Udekorować kleksem śmietany i posypać papryką.