LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Cygan 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po prostu "niebo w gębie".

Cygan 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cygan 3

 

  • mięso wieprzowe 0,5 kg
  • przyprawa do gyrosa (Kotanyi)
  • mieszanka warzywna (chińska)
  • kawałek suszonej chili
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • gęsta kwaśna śmietana i czerwona papryka w proszku do dekoracji
  • PLACKI:
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młode)
  • cebula 1
  • jaja 2
  • mąka pszenna 2-3 łyżki (do młodych ziemniaków więcej)
  • sól
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cygan 3
Sos: mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso, obficie posypać przyprawą do gyrosa. Przykryć i dusić mięso z początku na dużym ogniu, po chwili na słabym i nie mieszając dusić ok. pół godziny. W miarę odparowywania soku dolać trochę gorącego rosołu. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać warzywa, przyprawy do smaku i dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać z wodą, zalać mięso, zagotować. Dodać powidełka pomidorowe. Placki: ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jaja sól i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką. Na gorącym tłuszczu smażyć grubsze placki wielkości patelni (o średnicy ok. 20 cm), z obu stron na złoto. W miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia. Placki wyłożyć na talerze, polać sosem, złożyć na pół. Udekorować kleksem śmietany i posypać papryką.
Cygan 3
Smażenie kostek mięsa obsypanymi przyprawą.
Cygan 3
Dodanie mieszanki warzyw do smażonego mięsa.
Cygan 3
Zagęszczenie i przyprawienie sosu koncentratem.
Cygan 3
Przygotowanie i smażenie placków ziemniaczanych.