Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Cygański bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybki sposób na przygotowanie aromatycznego bigosu w takim wydaniu jeszcze nie próbowaliście. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego pysznego dania, ja proponuję bigos w sosie cygańskim.

Cygański bigos

Składniki:

Cygański bigos

 

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg kiełbasy cienkiej
  • 4 cebule
  • Olej do smażenia
  • 800 ml sosu cygańskiego w słoiczku
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cygański bigos

I

Cygański bigos
Przygotowanie kapusty kiszonej, kroimy, płuczemy i gotujemy.

1. Kapustę kiszoną przekładam na durszlak i płuczę wodą. Następnie kroję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut.

II

Cygański bigos
Przygotowanie grzybów oraz kiełbasy, kroimy i smażymy.

2. Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem i solą. Łączę z kapustą.
3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam do kapusty.
4. Kiełbasę kroję w pół plasterki, przesmażam na rozgrzanym oleju i również przekładam do kapusty.

III

Cygański bigos
łączenie kapusty, grzybów, kiełbasy z ssoem.

5. Dodaję sos cygański i gotuję do chwili zagotowania.

IV

6. Gotowe.
7. Smacznego.