BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze gołąbki z kapusty włoskiej to ulubione danie mojej najmłodszej wnuczki. Do gołąbków dodałam dużą ilość boczku wędzonego i połączyłam kaszę z ryżem. Gołąbki wyszły bardzo smaczne i szybko znikły z talerza.

Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku

 

  • mięso mielone 600 g,
  • kapusta włoska 1 szt,
  • ryż 100 g,
  • kasza jęczmienna 1oo g,
  • boczek wędzony 200 g,
  • cebula duża 1 szt. lub 2 mniejsze,
  • olej 2 łyżki ,
  • sól do smaku,
  • pieprz melony do smaku,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś lubi ale niekoniecznie,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Kapustę obieram z brzydkich liści, wycinam gąb. Kapustę przekładam do dużego garnka z gorącą wodą i parzę pod przykryciem około 10 - 15 minut. Po tym czasie liście oddzielam, ścinam zgrubiałe nerwy.

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję i podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony, dodaję pokrojoną cebulkę i podsmażam do zeszklenia cebulki.

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajka, przyprawy ugotowany na sypko ryż i ugotowaną kaszę.

Mieszam do połączenia składników. Do całości dodaję podsmażony boczek z cebulką i ponownie mieszam.

Na liście kapusty nakładam porcję masy mięsnej, zwijam gołąbki boki kapusty do środka, a następnie roluję .

Gotowe układam na tacy, następnie gołąbki duszę pod przykryciem do miękkości.

Jedną część podsmażam, a druga zajadamy polaną ketchupem.

Smacznego.
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Z kapusty wycinam głąb ściągam brzydkie liście
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Kapustę przekładam do dużego garnka z gorącą wodą i parzę kilkanaście minut
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Następnie liście oddzielam ścinam zgrubienia
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Na patelni podsmażam pokrojony boczek wędzony dodaję cebulę pokrojoną w kostkę
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Mięso mielone przekładam do miski dodaję ugotowany na sypko ryż oraz ugotowaną na sypko kaszę, dodaję jajka, przyprawy i mieszam
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Do całości dodaję podsmażony boczek z cebulą i ponownie całość mieszam
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Na liście kapusty nakładam porcję farszu i zwijam gołąbki
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Gotowe gołąbki układam na tacy
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Następnie duszę pod przykryciem do miękkości
Gołąbki z kapusty włoskiej z dużą ilością boczku
Część gołąbków podsmażam na patelni lub w piekarniku a pozostałą część polewamy tylko ketchupem