goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cygański mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeden z ulubionych mazurków mojej babci.

Cygański mazurek

Składniki:

Cygański mazurek

 

  • Ciasto kruche:
  • mąka 20 dag
  • masło 1/2 kostka
  • cukier puder 5 łyżek
  • żółtka 3 sztuki

 

  • masa:
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • białka 3 sztuki
  • mąka 1/2 szklanka
  • bakalie (rodzynki, migdały, figi...) 4 szklanki

 

  • lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 1/2 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Cygański mazurek
Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy, schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Przygotowujemy masę: Żółtka ucieramy z połową cukru. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Bakalie sparzamy, kroimy drobno. Mąkę mieszamy z bakaliami, dodajemy masę żółtkową i stopniowo/porcjami masę białkową. Powstałą masę bakaliową przekładamy na kruchy spód. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, lukrujemy.