Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Cygańskie śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie dla wielbicieli śledzi w wersji ostrej. Często robię je na Święta Bożego Narodzenie. Idealnie sprawdzą się także jako przystawka na rodzinnych uroczystościach.

Cygańskie śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

Składniki:

Cygańskie śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą

 

  • 40 dag śledzi marynowanych
  • 1 duża cebula
  • pół słoika ogórków konserwowych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 1 szklanki pikantnego keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz do smaku
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Cygańskie śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą
Ryby kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z ogórkami. Cebule (piórka) solimy i gnieciemy. Odkładamy na 10-15 minut aż zmięknie. Ketchup łączymy z olejem, musztardą i czosnkiem. Całość mieszamy. Dosypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem i cukrem.

Przechowujemy w lodówce przez kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Tagi:

ogórki