eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam cygara z mielonego mięsa z podudzi indyka z ziołami. Nadziałam je paskami czerwonej papryki i ogórków kiszonych.

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

składniki na cygara

  • 1.2 kg podudzi z indyka bez skóry i kości
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

farsz

dodatki

Sposób przygotowania:

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

przygotowanie składników

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z podudzi usunąć ścięgna. Mięso zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym
Obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.

Cebule i czosnek obrać z łupinek i zmielić w maszynce.

przygotowanie składników cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym
Opłukaną, osuszoną paprykę bez szypułki i ogórki pokroić w długie słupki.

Paprykę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułkę z nasionami. Pokroić paprykę w długie słupki.

Ogórki też pokroić w długie słupki.

przygotowanie składników cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym
Do mięsa dodać pozostałe składniki i doprawić solą i pieprzem.

Do zmielonego mięsa dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, jajka, zioła, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie cygar

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

Wszystkie składniki wymieszać i podzielić na dziewięć części. Każdą część rozłożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt.

przygotowanie cygar cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

Na każdym prostokącie rozłożyć po trzy słupki papryki i dwa ogórka.

przygotowanie cygar cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

Przy pomocy folii zwinąć ciasno mięso i uformować cygara.

przygotowanie cygar cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

Cygara obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie cygar cd

Cygara Eli z czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym

W głębokiej patelni rozgrzać olej ( tyle żeby cygara były zanurzone do połowy ) i smażyć cygara z obu stron na rumiano.

Cygara można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno pokrojone na kanapkach. Smacznego!