Cykoria pieczona w beszamelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała na przystawkę lub szybki lunch.

Cykoria pieczona w beszamelu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cykoria pieczona w beszamelu

 

  • 4 cykorie
  • 4 plastry polędwicy sopockiej lub szynki
  • dwie łyżki masła
  • pół kubka zimnego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • 10 dag. sera gouda

Sposób przygotowania:

Cykoria pieczona w beszamelu
Z cykorii zdejmujemy wierzchnie liście, zawijamy każdą z osobna w plaster polędwicy sopockiej lub szynki, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Do małego garnka wkładamy 2 łyżki masła, czekamy, aż się rozpuści. Natychmiast dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Dodajemy zimne mleko, mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy cykorie. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy około 15 min. Posypujemy startym serem, zapiekamy razem jeszcze 5 min i podajemy.
Cykoria pieczona w beszamelu
Etap 1
Cykoria pieczona w beszamelu
Etap 2